miércoles, 19 de marzo de 2014

La reforma fiscal dels “experts” (Publicat a El Periódico i La Vanguardia, 19/03/2014)



Llegeixo l’informe dels “experts” sobre els canvis necessaris que, segons ells  ha de fer el sistema fiscal a Espanya. Una primera constatació em sorprèn, en èpoques de retallades del estat del Benestar i amb un important dèficit públic, ens proposen una reforma que ens diuen que serà neutre en termes de recaptació.

Penso que si la quantitat total recaptada seguirà sent la mateixa, obligatòriament el canvi proposat ha de significar que la participació en el esforç fiscal dels ciutadans i ciutadanes haurà de variar. Parlant clar, uns pagaran menys impostos que fins ara i altres en pagaran més.
Ara be, aleshores el que es tracta és de veure qui sortirà beneficiat i qui perjudicat amb aquesta reforma, però en aquest cas els “expert”, el que han pres és una decisió que entra en el camp de la política, en el camp de defensar els interessos d’uns o d’uns altres, i que ens proposen? Baixar el IRPF, fonamentalment el de les rendes més altes, pujar l’IVA, suprimir el impost del patrimoni, cap impost per les grans fortunes...Es a dir una reforma fiscal que va en contra dels impostos més redistributius i en conseqüència beneficia als que tenen més, cap sorpresa, no es podia esperar una altre cosa tenint en compte quin els havia encarregat el estudi.

Jaume Rovira
Barcelona

No hay comentarios:

Publicar un comentario