jueves, 8 de enero de 2015

Parlem de sobirania? (Publicat a El País 8/01, La Vanguardia 11/01 i El Periódico 12/01/2015)

Darrerament a Catalunya es parla molt de sobirania, independència, federalisme...però potser hauríem de pensar en què volem dir de veritat quan utilitzem aquests termes. Són avui els estats sobirans? Un estat independent significa que pot lliurement prendre decisions? Dos exemples de l’actualitat em fan pensar que no.
En primer lloc actualment s’està negociant secretament entre EEUU i Europa el tractat de comerç conegut com TTIP. Per el que s’ha pogut conèixer aquest tractat, entre altres coses, limitarà la capacitat dels estats de regular les normatives mediambientals, sanitàries o laborals quant aquestes afectin els interessos de les grans corporacions, permetent, per exemple, que les multinacionals demandin els estats que aprovin lleis que perjudiquin els seus beneficis econòmics presents o futurs
També hem vist, les amenaces del FMI o la Sra. Merkel davant la possibilitat de que en les properes eleccions a Grècia guanyi una llista contrària a les polítiques d’austeritat extrema aplicades fins avui. Interferint, com altres vegades en els darrers anys sense cap respecte, en la presa de decisions d’estats pretesament sobirans.
Es per això que penso que cal repensar el concepte de sobirania i que el més important i urgent és recuperar la capacitat de la ciutadania de decidir sobre el que l’afecta, més enllà de la forma que adoptem de relacionar-nos amb altres estats o nacions.
Jaume Rovira
Barcelona

No hay comentarios:

Publicar un comentario